Westfriesland
Bron

Dit is een uitnodiging van de burgemeester van Zuid- en Noordschermer aan de burgemeester van Ursem om een demonstratie van een malariabestrijdingsmiddel bij te wonen.

Malaria was een groot probleem in Westfriesland. Het stilstaande en zoute water van de Zuiderzee bleek een ideale broedplaats voor de malariamug.

Aan het begin van de twintigste eeuw startte de strijd tegen de mug. Het Noord-Hollandsche Witte Kruis schreef een prijsvraag uit welke middelen gebruikt konden worden om de malariamug te bestrijden. Er werden malariacommissies ingesteld en campagnes gevoerd met posters en brochures om mensen aan te zetten hun huizen en stallen muggenvrij te maken. Ook werden 'ontmuggingsploegen' ingezet om huizen en stallen te bespuiten met Lysol, petroleum en eenvoudige chemische bestrijdingsmiddelen.

Door de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 werd de zoute Zuiderzee het zoete IJsselmeer. Dat bleek zeer gunstig voor het terugdringen van malaria. De toepassing van het verdelgingsmiddel DDT na de Tweede Wereldoorlog betekende het einde van de malariamug in Westfriesland.

Herkomst

Datering

1924 - 1931

Collectie

1390 Dorpsbestuur en gemeentebestuur Ursem

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

1239


Gerelateerde thema's

Besmettelijke ziekten

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen