Westfriesland
Thema

De Zuiderzeesteunwet in Westfriesland

In 1932 wordt de Afsluitdijk gebouwd, een enorme dijk die de Zuiderzee afsluit van de Waddenzee. Dit gebeurt om Nederland beter te beschermen tegen overstromingen en om nieuwe stukken land te creëren, zoals de polders. Door de dijk verandert de Zuiderzee in een groot meer: het IJsselmeer. Dit is goed voor de veiligheid, maar voor de havenplaatsen rond de Zuiderzee heeft het rampzalige gevolgen.

Haring en Ansjovis

De Zuiderzee was een zoute zee, waar vissen zoals haring en ansjovis leefden. Wanneer het IJsselmeer ontstaat, verdwijnt het zoute water en kunnen veel vissen hier niet meer leven. De vissers raken hun belangrijkste bron van inkomsten kwijt. Hun boten en netten worden ineens waardeloos, en veel gezinnen hebben geen werk meer. Ook andere beroepen die afhankelijk zijn van de visserij worden hard getroffen. Denk maar eens aan de visverkopers, zeilmakers, rokerijen, mastenmakers, scheepssmeden, zouterijen, nettenmakers en touwslagerijen...

De wet

De overheid wil deze groep mensen en hun gezinnen helpen. Daarom maakt zij een speciale wet: de Zuiderzeesteunwet. Met deze wet krijgt iedereen die zijn hoofdinkomen verwierf dankzij de Zuiderzee – en dit kan aantonen – hulp om zo snel mogelijk een nieuw bestaan op te bouwen. Zo worden er opleidingen aangeboden en is er ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan. Daarnaast kunnen de gedupeerden krediet, visvergunningen en een geldelijke uitkering ontvangen. Het betekende het einde van een eeuwenoude visserijcultuur, onder andere in West-Friesland.

100 jaar

In 2025 is het 100 jaar geleden dat de Zuiderzeesteunwet werd ingevoerd. In het archief kunnen we erg veel informatie vinden over de gedupeerden van de afsluiting en hoe zij hun baan probeerden te behouden. Deze bronnen nemen je mee in de wereld van de Zuiderzeesteunwet: een belangrijke en niet zo bekende geschiedenis!

Toon 27 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van toen en nu

Overzicht van bron(nen) op de kaart