Westfriesland
Bron

Tegenwoordig is de Afsluitdijk niet meer weg te denken uit ons land. Dit grote werk is maar liefst 32 kilometer lang en verbindt de provincies Noord-Holland en Friesland. De dijk wordt gebouwd tussen 1927 en 1932, en betekent het einde van de Zuiderzee.

Het idee voor de Afsluitdijk komt van Cornelis Lely. Al in 1891 bedenkt hij een plan om de Zuiderzee af te sluiten, wat zal zorgen voor minder overstromingen en meer landbouwgrond. Het duurt echter lang voordat hij steun krijgt. Veel mensen twijfelen of het plan wel haalbaar is, en het is zo duur! Pas na een grote overstroming en een voedseltekort krijgt Lely meer steun voor zijn idee. In 1918 wordt de Zuiderzeewet aangenomen, waardoor de bouw van de dijk mogelijk wordt.

De bouw van de Afsluitdijk begint in 1927. Het is een indrukwekkend staaltje van techniek en organisatie, vooral omdat de middelen en technologie van die tijd nog heel anders zijn dan vandaag de dag. Duizenden arbeiders werken hard aan de aanleg van de dijk, die bestaat uit miljoenen kubieke meters zand, klei en basaltblokken. In 1932 wordt de laatste opening in de dijk gedicht, waardoor de Zuiderzee definitief wordt afgesloten en het IJsselmeer ontstaat. Veel mensen komen kijken bij de opening van dit grote project.

Met de sluiting van de Afsluitdijk, wordt de woeste Zuiderzee omgevormd tot het kalme IJsselmeer. Nederland is voortaan een stuk beter beschermd tegen het water.

Herkomst

Maker

K. Maaskant, Onbekend

Datering

ca. 1930-1945

Collectie

Beeldbank 0354-09, 0354-08, 0354-07

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

22365, 18399, 25758


Gerelateerde thema's

Afsluiting Zuiderzee, wat nu?

Trefwoorden

Afsluitdijk

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen