Welkom bij Geschiedenislokaal Westfriesland
Op deze website vind je bronnen over de geschiedenis van Westfriesland, bedoeld voor geschiedenisdocenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs. Je kunt ze gebruiken voor presentaties en werkstukken. De meeste bronnen zijn afkomstig uit het Westfries Archief waar ze in de kluis worden bewaard.
Mis je een bron of informatie over de geschiedenis van Westfriesland? De redactie van Geschiedenislokaal Westfriesland zoekt graag mee naar nieuwe documenten en thema's. Heb je een idee of vragen? Stuur een mail naar
Geschiedenislokaal.nl is een initiatief van het Noord-Hollands Archief en Regionaal Archief Tilburg, en is ontwikkeld in samenwerking met ab-c media. Het geschiedenislokaal.nl platform is beschikbaar voor iedereen. Meer informatie is te vinden op http://www.geschiedenislokaal.nl.
Thema’s
De bronnen zijn onderverdeeld in thema's. Door op de thematitel te klikken, kom je op de themapagina. Daar vind je een thematekst met meer uitleg en een verzameling bronnen die bij het thema horen. Wil je alle bronnen bij een thema zien, klik dan op ‘Toon alle bronnen’. De bronnen staan in willekeurige volgorde. Om alle bronnen van de hele website bij elkaar te zien, klik je op de homepage op ‘Toon alle bronnen’.
Bij elke themapagina (tabblad ‘Doen’) vind je een tijdbalk waarin alle bronnen van dat thema in chronologische volgorde staan.
Geschiedenislokaal Westfriesland heeft vijf thema’s:
- Tweede Wereldoorlog
- Besmettelijke ziekten
- Slavernij
- Vrouwenrecht
- Westfriezen op zee
Bronnen
Onderaan de homepage vind je de tijdvakken en trefwoorden. Klik op een tijdvak om de bronnen en kenmerkende aspecten uit het betreffende tijdvak te bekijken. Klik op een trefwoord om de bijhorende bronnen te bekijken.
Als je op een bron klikt, kun je hem in het groot bekijken. Met de knoppen linksboven kun je in- en uitzoomen of de bron op een volledig scherm zien. Soms staat er bij een handgeschreven bron een brilletje. Als je daarop klikt, krijg je de tekst ook in drukletters in beeld.
Bij elke bron vind je informatie over de bron zelf (tabblad ‘Herkomst’). Je kunt op een bron reageren. Je reactie komt dan op de website te staan en is voor iedereen zichtbaar. Hieronder zie je de betekenis van de symbolen bij de bronnen:
Andere 'Geschiedenislokalen'
Geschiedenislokaal.nl is een educatief platform waar culturele erfgoedinstellingen zoals archieven, musea en bibliotheken historische bronnen op een aantrekkelijke manier aanbieden voor gebruik in het onderwijs. Zie ook:
Bronnen voor het basisonderwijs: https://www.erfgoedlokaal.nl
Bronnen over de Eerste Wereldoorlog in Utrecht: http://www.geschiedenislokaalutrechtwo1.nl
Bronnen over de geschiedenis van Tilburg: http://www.geschiedenislokaal013.nl
Bronnen over de geschiedenis van Nijmegen: http://www.geschiedenislokaal024.nl
Bronnen over de geschiedenis van regio Waterland: http://www.geschiedenislokaalwaterland.nl
Bronnen over de geschiedenis van Amsterdam: http://www.geschiedenislokaalamsterdam.nl
Bronnen over de geschiedenis van regio Alkmaar: http://www.geschiedenislokaalregionaalarchiefalkmaar.nl
Bronnen over de geschiedenis van regio Midden-Holland: http://www.geschiedenislokaalmiddenholland.nl
Je kunt ons allen volgen via Twitter en Instagram:
Twitter: https://twitter.com/geschiedlokaal
Instagram: https://www.instagram.com/gslokaal