Westfriesland
Bron

Op 27 mei 1932 wordt het laatste gat van de Afsluitdijk gedicht. Na vijf jaar hard werken, door meer dan 4500 mensen, is het ambitieuze plan eindelijk afgerond. De provincies Noord-Holland en Friesland zullen vanaf nu met elkaar verbonden zijn, en de Zuiderzee wordt omgevormd tot het IJsselmeer. Nederland is voorgoed veranderd.

In 1918 keurt de overheid de plannen voor de Afsluitdijk goed, maar het idee bestaat al veel eerder. Het wordt namelijk bedacht door Cornelis Lely, al in 1891. Lely wilt de Zuiderzee afsluiten en deels droogleggen om extra land te creëren. Hij heeft er veel vertrouwen in, al duurt het nog wel even voordat anderen hem steunen. Als dank voor zijn grote idee wordt de hoofdstad van de nieuwe polder later naar hem vernoemd: Lelystad is geboren!

Dat de ideeën voor de Afsluitdijk al langer bestaan, blijkt wel uit deze kaarten van Nederland. In 1913 worden ze getoond op de Eerste Nederlandse Tentoonstelling op Scheepvaartgebied (ENTOS). Op deze tentoonstelling worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van scheepvaart gepresenteerd. De afsluiting van de Zuiderzee zou immers ook grote gevolgen hebben voor de scheepvaart.

Op het kaartje zijn de grote veranderingen voor Nederland al duidelijk te zien. De woeste Zuiderzee wordt een kalm IJsselmeer, en ook de droogleggingen zijn afgebeeld. Interessant is dat niet alle plannen zijn doorgegaan. Zo is de Markerwaard, een polder in het zuidwesten van de Zuiderzee, er nooit gekomen.

Herkomst

Datering

juni 1913

Collectie

1271 Dorp en Gemeente Wervershoof en Gemeente Hoog en Laag Zwaagdijk

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

1023

Link

https://www.westfriesarchief.nl/archieven/?mivast=136&mizig=210&miadt=136&miview=inv2&milang=nl&mizk_alle=1271%201023&micode=1271

Gerelateerde thema's

Afsluiting Zuiderzee, wat nu?

Beschikbare tools

Overzicht van toen en nu

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen