Westfriesland
Bron

Deze kaart van (onder andere) Noord-Holland is gemaakt voor de Spaanse koning Filips II en de hertog van Alva. Zij hoopten er gebruik van te kunnen maken bij de herovering van het Noorderkwartier. De prinsgezinden hadden hier sinds de zomer van 1572 de macht overgenomen.

Beeldhouwer, ingenieur en cartograaf Joost Jansz Bilhamer uit Amsterdam (een toen koningsgezinde stad) maakte de kaart. Vergeleken met andere kaarten uit deze tijd toont de kaart opvallend veel details, vooral waar het de ligging van wegen, dijken, vaarten en sloten betreft.

Het regeringsleger kon de wegen, dijken en dammen gebruiken om zich door het Noorderkwartier te verplaatsen. De vele plassen, vaarten en sloten konden juist de opmars van het leger in de weg staan en dus was het belangrijk precies te weten waar deze waren.

In het Zuiden had Bilhamer de kaart ook doorgetekend tot aan Leiden en Utrecht, waar een groot deel van de Spaanse troepenmacht was gelegerd. Zo bood de kaart inzicht in de beste route richting het Noorden.

Herkomst

Maker

Joost Jansz. Bilhamer

Datering

1570 - 1575

Collectie

0354-01 Beeldbank

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

6b1

Link

https://hdl.handle.net/21.12114/6A136ECAFC004D09AA14E20C1DDCB896

Gerelateerde thema's

1572 Slag op de Zuiderzee

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van toen en nu

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen