Het Onze Lieve Vrouwe ten Nieuwlicht Klooster in Blokker is rond 1390 gebouwd. Lang was het een zeer bekend en belangrijk klooster. In 1550 werd het klooster zelfs nog uitgebreid, bekostigd door de stad Hoorn.
Toch kwam het klooster al snel hierna in de problemen. Op 14 juli 1566 gaf de protestant Jan Arentsz. op het veld naast het klooster de eerste hagenpreek in Noord-Holland. Dit gebeurde na het Smeekschrift der Edelen en de vermindering van de kettervervolging. Deze locatie was gekozen uit protest tegen de katholieken.
Toen steeds meer steden in het Noorden de kant van de Prins kozen, besloten de monniken te vluchten. Het klooster werd vervolgens bewaakt door vrijwilligers, maar het werd in januari 1573 gesloopt uit angst dat de Spaanse soldaten zich hier zouden verschuilen. Dit werd zo grondig gedaan dat men na een paar jaar al niet meer precies zou hebben geweten waar het klooster stond.
De heer Komen had in 1932 opdracht gekregen een brug te ontwerpen. Hij vond tijdens zijn werkzaamheden de exacte locatie van het klooster en een onbekend stuk fundering. Hierdoor kon hij de plattegrond van Genius uit 1834 aanvullen en konden er verdere opgravingen worden gedaan.