Westfriesland
Bron

Deze lijst toont de namen van verschillende mensen die in 1572 uit Medemblik zijn gevlucht. In juni 1572 vlucht zo ook de dijkgraaf met zijn vrouw en dochter uit Medemblik: “Wigger Allertsz Dickgraeff met Marijtgen sijn huisvrou ende Magdaleen sijn dochter”. Hij is lang niet de enige die moet vluchten. Ook de notaris, de pastoor en andere Koningsgezinden verlaten de stad. Ze zijn hier niet meer veilig.

Het is al enige tijd onrustig in Nederland, zo ook in West-Friesland. De geuzen en opstandelingen gaan plunderend door de dorpen. Ook Medemblik krijgt last van de opstandelingen die in juni 1572 aanvallen. Radboud blijkt niet voor lang een veilig oord en zo komt Medemblik in handen van de prinsgezinden.

Voor Koningsgezinde en katholieke inwoners van Medemblik wordt het onveilig. Ze besluiten te vertrekken of worden zelfs de stad uitgezet. Doordat de geuzen het platteland onveilig maken is dit ook geen optie. Veel van de vluchtelingen trekken daarom naar Utrecht en Amsterdam. Noodgedwongen laten zij huis, haard en een groot deel van hun bezittingen achter.

Herkomst

Datering

14 maart 1573

Collectie

0715-01 Oud Archief Stad Medemblik

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

1478


Gerelateerde thema's

1572

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen