Westfriesland
Bron

De Noorderkerk in Hoorn is gewijd aan Maria en wordt daarom ook de Mariakerk genoemd. De kerk is  gesticht in naam van Maria waar zij rond 1425 aan molenaar Claes en zijn vrouw zou zijn verschenen met de opdracht een kerkje op te richten. De kerk was nog niet voltooid, of de Maria uit de verschijning werd herkend in een beeld dat zich op een schip bevond. Dit beeld werd vervolgens in de kerk geplaatst.

Dit is niet de enige legende die rond het Mariabeeld uit de Noorderkerk bestaat. In 1566 begon de beeldenstorm. Hoewel dit weinig voorkwam in Noord-Holland, zou volgens het verhaal ook de Noorderkerk door beeldenstormers zijn geteisterd. Bij het Mariabeeld gekomen, sloeg een van hen zijn bijl in de voet van het beeld, maar hij kon de bijl er niet meer uit krijgen. De beeldenstormers zouden zo zijn geschrokken, dat zij wegvluchtten.

Deze cultus rond de Maria van Hoorn zal vermoedelijk niet meer dan een regionale uitstraling hebben gehad. Het kwam waarschijnlijk met de reformatie ten einde, waar ook de Noorderkerk in 1572 Hervormd is geworden. Na 1572 zou het beeld van Maria bovendien spoorloos zijn verdwenen. Toch lijkt het recent te zijn teruggevonden en dit beeld wordt nu bewaard door het Westfries Museum.

Herkomst

Datering

1430 - 1572

Collectie

Westfries Museum

Organisatie

Westfries Museum

Nummer

22711.1


Gerelateerde thema's

1572

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen