Westfriesland
Bron

Deze pronkbeker was ooit eigendom van de Spaanse admiraal Maximilian de Henin-Lietard, Graaf van Bossu. Toen hij in 1573 op de Zuiderzee verloor tegen een vloot van de opstandige steden uit het Hollandse Noorderkwartier, verloor hij ook deze beker.

Tijdens de Slag op de Zuiderzee werd de beker door de inwoners van Hoorn buitgemaakt. Al bijna 450 jaar wordt de drinkbeker als een oorlogstrofee in Hoorn bewaard. De beker werd bij feestmaaltijden als pronkstuk op tafel gezet.

Het is een vergulde, zilveren beker die waarschijnlijk is gemaakt tussen 1530 en 1540 in Antwerpen. Op de rand van de beker staan de teksten ’Rien ou comtes’ en ’Ie mi atens w’. Dit betekent zoiets als: ’Graaf of niets’ en ’Ik ben voorbereid’. 

De Graaf van Bossu werd pas na drie jaar gevangen te hebben gezeten in Hoorn vrijgelaten. Dit onder het voorbehoud dat hij voortaan alleen maar zou handelen voor het vaderland, oftewel in het belang van Oranje. Bossu overleed op 21 december 1578 op slechts 36 jarige leeftijd in Antwerpen.

Herkomst

Datering

1530-1540

Collectie

Westfries Museum

Organisatie

Westfries Museum

Link

https://wfm.nl/topstuk-de-beker-van-bossu

Gerelateerde thema's

Slag op de Zuiderzee

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen