Westfriesland
Bron

In 1957 vierde Hoorn dat de stad 600 jaar geleden het stadsrecht had verkregen. Tijdens dit eeuwfeest werden verschillende historische gebeurtenissen aangehaald. Dit gebeurde ook met de Slag op de Zuiderzee. Niet alleen was er een optocht waarbij vele mannen als Geuzen waren verkleed, ook werd de Slag daadwerkelijk nagespeeld.

Een bode kwam vertellen dat het schip van Bossu op het IJsselmeer was gezien. De Hoornse soldaten trokken vervolgens naar hun schepen. Na afscheid te hebben genomen van hun vrouwen, trokken ze s’ avonds laat aan boord. Dit moest de avond van 11 op 12 oktober 1573 voorstellen. Omdat het zo donker was, was er maar weinig van de Slag te zien. Wat de toeschouwers wel hoorden en zagen was het vuurwerk, wat de kanonschoten moest verbeelden.

Bij terugkomst zouden opnieuw de Geuzen hebben overwonnen. Zo bleef de stad weer uit handen van de Spanjaarden. Toen iedereen weer aan land kwam, werd de gevangen Bossu naar het Weeshuis gebracht, net zoals dat in 1573 gebeurd was. Dit samen met zijn troepen en de Aalmoezenier, die gespeeld werd door de bekende Horinees Arie Koning.

Deze video van de viering is als bioscoopjournaal uitgezonden. Het gedeelte over de Slag begint op 30:00.

Herkomst

Datering

1957

Collectie

1707, Collectie Films, 1938-2003

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

8, 59


Gerelateerde thema's

Slag op de Zuiderzee

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen