Westfriesland
Bron

Dit glas-in-loodraam hangt in de Oosterkerk in Hoorn en staat bekend als het raam Bossu. Het glaswerk zou in 1619 door de stad Hoorn aan de kerk zijn geschonken. Het is gemaakt door Jan Jansz Engelsman. Tussen 1857 en 1862 is het raam, net als de andere ramen in de kerk, hardhandig verwijderd. Het is uiteindelijk in het Rijksmuseum beland en in 1981 aan de kerk teruggegeven.

Het moest eerst gerestaureerd worden voordat het weer in de kerk kon worden teruggeplaatst. Geld voor deze restauratie is onder andere geschonken door de familie Deen. Hier was de kerk erg blij mee: “Wij zijn u daar zeer dankbaar voor, temeer daar dit een zeer oud, en schitterend raam is, waar wij – en vooral u – erg trots op kunnen zijn”.

De voorstelling van het raam Bossu is de Slag op de Zuiderzee met op de achtergrond het silhouet van Hoorn, wat helemaal niet zou lijken op het echte silhouet van Hoorn. Verder zijn twee zeelieden verbeeld en staat bovenin het wapen van Hoorn. Het onderschrift luidt: “In het XVc drie en LXXste jaar heeft Bossu den Strijt verloren, October den II [ ] dag Geschiede de slach bij [ ] voor Hooren”.

Herkomst

Maker

Jan Jansz Engelsman

Datering

1619, 1981

Collectie

0649 Stichting Oosterkerk, Hoorn, 1972-2000

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

490

Link

https://www.oudhoorn.nl/kerken/oosterkerk/ooster_rameninbeeld.php

Gerelateerde thema's

Slag op de Zuiderzee

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen