In 1568 werd Frans Hogenberg, een Vlaamse graveur, door de hertog van Alva uit Antwerpen verbannen omdat hij protestant was en gravures had gedrukt die sympathiseerden met de Beeldenstorm. Deze sympathie voor de prinsgezinden lijkt ook terug te komen in zijn verbeelding van de Slag op de Zuiderzee. De prent is vrij snel na de Slag gemaakt. Zelf was hij echter tijdens de Slag niet in Nederland en dus kan hij het niet met zijn eigen ogen hebben gezien.
Op deze prent van Hogenberg zijn ongeveer twintig strijdende schepen te zien. Rechtsonder zinkt een Spaans schip, waarvan de bemanning in paniek is. Ook staat rechtsonder het woord Amsterdam. In het midden op de voorgrond staan de schepen "Princen Admiral" en "Admiral des Alba". Bovenin het schip van de Spanjaarden lijkt een figuurtje te proberen de admiraalsvlag eraf te halen. Linksboven is nog een deel van de kustlijn langs de Zuiderdijk te zien met het stadsprofiel van Enkhuizen.
Onder de prent staat een Duits gedicht over de Slag. Dit gedicht vertelt over een schermutseling op de Zuiderzee tussen de Prins van Oranje en Alva. Het is niet goed gegaan voor de Spaanse vloot. Alva was al bedroefd dat hij enkel vier grote en zeven kleine schepen had, maar hij heeft ook nog Bossu en zeker tweehonderd soldaten verloren aan de Prins.