Westfriesland
Bron

In oorlogstijd was het belangrijk dat burgers wisten wat te doen bij een luchtaanval. Het gevaar en de gevolgen van een bombardement konden nauwelijks worden onderschat. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd in 1937 het stadje Guernica door Duitse vliegtuigen verwoest. Bij dit bombardement kwamen veel burgers om het leven. Het was het eerste grootschalige luchtbombardement op een burgerdoel in Europa.

In 1939 werd in Nederland de Luchtbeschermingsdienst opgericht. Deze dienst gaf voorlichting aan burgers wat te doen bij een luchtaanval. Tijdens de bezetting bleef de Luchtbeschermingsdienst bestaan. Ze had toen ook de taak om de verplichte verduistering te controleren. Zo konden geallieerde piloten minder makkelijk herkennen waar ze vlogen.

Dit is een folder die burgers informeert hoe te handelen bij een luchtalarm of bominslag. Zo moest men van tevoren verduisteren, de zolder opruimen, brandblusmiddelen klaarzetten, koffers pakken en zorgen voor verbandmiddelen. En als er een luchtaanval plaatsvond, was het vooral belangrijk de kalmte en zelfbeheersing te bewaren.

Herkomst

Datering

1940 - 1943

Collectie

0717 Gemeentebestuur Hoogkarspel

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

982


Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen