Westfriesland
Bron

Op 17 april 1945 werd verzetsman Adrie de Graaf bij Sijbekarspel doodgeschoten. Hij was wethouder en boer in de Wieringermeerpolder. In de Tweede Wereldoorlog had hij een leidende rol in de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. Ook was De Graaf verantwoordelijk voor geallieerde wapendroppings boven Westfriesland.

Door zijn rol in het verzet werd hij door de Duitse bezetter gezocht en moest hij onderduiken. Toen de Wieringermeer onder water werd gezet, ging hij naar zijn boerderij in de polder en werd hij gearresteerd. Dezelfde dag is hij tussen Wognum en Sijbekarspel door de Landwacht om het leven gebracht.

Tijdens de bevrijdingsfeesten in 1945 wilde het gemeentebestuur van Sijbekarspel een monument voor verzetsman A.C. de Graaf oprichten. Een tijdelijk gedenkteken werd in 1953 vervangen door een definitief monument. Het staat tussen Wognum en Sijbekarspel, bij de kruising van de Nieuweweg en de provinciale weg. 

In deze bron lezen we ook het idee om de provinciale weg de A.C. de Graafweg te noemen. Ook dit is ter nagedachtenis aan de verzetsman doorgevoerd.

Herkomst

Datering

24-08-1945

Collectie

1764 Gemeentebestuur Sijbekarspel

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

1199


Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen