Westfriesland
Bron

Bij Koninklijk Besluit van 5 september 1944 werden de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten opgericht (NBS). Zij moest tijdelijk de orde handhaven. Vaak wordt de organisatie beschreven als de Binnenlandse strijdkrachten (BS) om zo verwarring met de afkorting NSB te voorkomen. De Binnenlandse Strijdkrachten was bundeling van verzetsgroepen in Nederland. Deze groepen hadden tot dan toe weinig samengewerkt.

De BS bestond uit de drie belangrijkste verzetsgroepen: de Ordedienst, de Landelijke Knokploegen en de Raad van Verzet. Omdat er na de oorlog een tekort was aan voormalige verzetsstrijders om de orde te bewaren, konden zich toen ook anderen bij de BS aansluiten.

Leden van de BS waren te herkennen aan hun blauwe overalls en een band om de arm, zoals deze witte band met de tekst ORANJE. Het was niet de bedoeling dat de ordebewaardersop straat een wapen droegen. Veel leden van de BS wilde wel een actieve militaire rol spelen, maar dat was niet waarvoor de organisatie was opgericht. Ze moesten er namelijk voor zorgen dat er geen onnodig geweld of chaos ontstond, bijvoorbeeld wanneer Duitse soldaten zelfstandig wilden vertrekken.

Herkomst

Datering

26 mei 1945

Collectie

2180 Collectie Schra, W.W., Betreffende WOII

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

12


Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen