Westfriesland
Bron

Toen de oorlog voorbij was, waren er nog veel zaken die moesten worden afgehandeld. Een belangrijke kwestie ging over de onderduikers. Wie waren de onderduikers? Waar zaten de onderduikers? Waar kwamen ze vandaan en waar moesten ze heen? Ze hadden hierbij bovendien weer de juiste papieren nodig.

De afhandeling hiervan werd geregeld door het Afwikkelingsbureau voor onderduikers in samenwerking met de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Tegen het einde van de oorlog waren verschillende afwikkelingsbureaus opgericht. Ze moesten kwesties die door de oorlogssituatie, vijandelijke bezetting of vervolging waren ontstaan, oplossen en administratief afronden.

Deze afmeldingsformulieren zijn van het Joodse gezin van Regiena Bierman en Izak van der Velde. Tijdens de oorlog hadden ze samen met hun twee zoons, van dertien en achttien, ondergedoken gezeten bij Pop Vriend in Andijk. Nu, op 7 mei 1945, konden ze zich afmelden bij de LO omdat onderduiken niet meer nodig was. Ze konden terug naar Medemblik.

Op het formulier is te lezen dat de leden van het gezin geen papieren meer hadden. Die hadden verbrand wegens het gevaar wat daaraan verbonden was …

Herkomst

Datering

1945

Collectie

2180 Collectie Schra, W.W., Betreffende WOII

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

1


Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Trefwoorden

Onderduiken

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen