Westfriesland
Bron

Tijdens de bezetting van Nederland bepaalden de Duitsers welk nieuws in de krant, op de radio en in het bioscoopjournaal kwam. Media en kranten die zich niet aan de Duitse regels en censuur hielden, werden verboden.

Maar tijdens de oorlog verschenen ook kranten en bladen die zich tegen de Duitse bezetter keerden. Ze werden in het geheim gemaakt en verspreid met gevaar voor eigen leven. Deze illegale kranten of verzetskranten brachten nieuws over geallieerde overwinningen, Duitse verliezen, verzetsdaden en de koninklijke familie.

Van mei 1943 tot en met het einde van de Duitse bezetting dropten geallieerde vliegtuigen het nieuwsblad De Vliegende Hollander. Dit Nederlandstalige blad werd in Engeland gemaakt en door Engelse bommenwerpers onderweg naar Duitsland verspreid. Het kan worden beschouwd als een propagandakrant van de geallieerden en gaf informatie over het verloop van de oorlog.

De Vliegende Hollander van 26 januari 1944 besteedt aandacht aan de verjaardag van prinses Margriet die een jaar eerder in Ottawa is geboren.

Herkomst

Datering

26-01-1944

Collectie

1538 Vliet, mej. van, collectie betr. WO II

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

9


Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen