Westfriesland
Bron

Droppingsvelden waren bedoeld voor het droppen van wapens en andere goederen voor het verzet. Westfriesland kende een aantal van deze plekken. Op droppingsveld Sally bij Wijdenes zijn zeven droppings uitgevoerd. Geallieerde vliegtuigen wierpen daar in totaal 28.000 kilo aan materiaal af.

's Ochtends hoorde het verzet via Radio Oranje waar en hoe laat een dropping zou plaatsvinden. Met codetaal werden de locatie en het tijdstip kenbaar gemaakt. De code voor droppingsveld Sally was 'de schaatsen zijn opgeborgen'.

‘s Avonds werden lampen op het veld gezet zodat de piloot het afwerpterrein wist te vinden. Manschappen van het verzet stonden verspreid opgesteld, zodat precies kon worden bijgehouden waar het materiaal was neergekomen.

Deze bron geeft een overzicht van de vuurwapens die op 18 maart 1945 boven Wijdenes zijn gedropt. Het was de vierde dropping op Sally. De dropping vond plaats na een pauze van tweeëneenhalf maand omdat een van de leidende verzetsfiguren op 2 januari 1945 door de Duitsers was opgepakt. Na wijziging van de codes, werden de droppings voortgezet.

Herkomst

Datering

1945

Collectie

0216 Collectie handschriften en losse archivali

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

1706


Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen