Westfriesland
Bron

Jan Mettes uit Hoorn vocht mee in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Hij emigreerde rond 1850 naar de Verenigde Staten en settelde zich in de staat Michigan.

De burgeroorlog was een gevolg van verschillende economische belangen en standpunten over slavernij. Abraham Lincoln werd in 1861 president van de Verenigde Staten en was van mening dat de slavernij een halt moest worden toegeroepen.

Een aantal staten was het hier niet mee eens en scheidde zich van de Unie af. Dit waren zuidelijke staten waar de economie grotendeels op slavenarbeid draaide. Samen vormden zij de Geconfedereerde Staten, de Confederatie.

Jan Mettes nam in 1861 dienst in het leger van de Unie, de noordelijke staten. Hij raakte gewond aan zijn voet en verbleef langere tijd in een ziekenhuis. Vanuit het ziekenhuis schreef Jan brieven over zijn belevenissen, onder andere aan zijn familie in Hoorn.

Na de oorlog bleef Jan Mettes in de Verenigde Staten wonen. Hij was getrouwd met Gesina Halfschepel die ook uit Hoorn kwam. In 1917 overleed hij in Leadburg, Missouri.

Herkomst

Datering

1856 - 1865

Collectie

0216 Collectie handschriften en losse archivalia

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

1782


Gerelateerde thema's

Slavernij

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen