Westfriesland
Bron

In de Hoornsche courant van 11 november 1865 staat een uitgebreid artikel over de relatie tussen Afrikanen en Europeanen. De aanleiding voor dit verhaal is de grote 'neger-opstand' op Jamaica.

Jamaica was een Engelse kolonie met een grote plantage-economie. Op de plantages werd voornamelijk suiker verbouwd en werkten honderdduizenden slaafgemaakten.

Engeland schafte in 1834 de slavernij af. De daaropvolgende jaren kregen de slaafgemaakten in de Engelse kolonies hun vrijheid terug. Op Jamaica betekende de afschaffing het einde van de suikerplantages. Het eiland kreeg te maken met een economische crisis en politieke problemen.

Ondanks hun vrijheid, bleef de situatie van de ex-slaafgemaakten op Jamaica slecht. De opstand van 1865 was het gevolg.

In het krantenartikel wordt de vraag gesteld wie de Europeanen het recht heeft gegeven om Afrika te onderwerpen. De schrijver benadrukt het verschil in beschaving tussen de volkeren. Voor de eerste generatie slaafgemaakten gebruikt hij het woord 'zoutwater-negers'. Deze generatie is door de Europeanen naar Amerika vervoerd, over het zoute water van de Atlantische Oceaan.

Herkomst

Datering

18-11-1865

Collectie

Kranten

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

Hoornsche courant

Link

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMWFA01:000184092:mpeg21:p00001

Gerelateerde thema's

Slavernij

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen