Westfriesland
Bron

In 1881 werd in Nederland de Drankwet ingevoerd om drankmisbruik en openbare dronkenschap tegen te gaan. Daarvoor werden cafés verplichtingen opgelegd. Cafés mochten alleen nog maar sterke drank schenken als ze daarvoor een vergunning hadden.

De wet is meerdere keren aangepast. Zo werd de Drankwet in 1931 strenger in het belang van de volksgezondheid en zedelijkheid. Vanaf dat moment moesten cafés ook voor het schenken van zwak-alcoholische dranken een vergunning hebben.

Een opvallend onderdeel van de wijziging in 1931 is een verbod op vrouwelijk personeel. Bij Koninklijk Besluit konden gemeenten worden aangewezen waar het zonder toestemming van de burgemeester verboden was om vrouwen in de horeca te laten werken. 

Met dit verbod wilde de overheid voorkomen dat vrouwen als lokvinken voor bezoekers werden gebruikt. Voor de vrouw en dochters van de uitbater gold een uitzondering.

Op 22 juni 1933 werd dit verbod in Wervershoof ingevoerd. De dorpsbewoners konden hiervan kennisnemen via de krant en aanplakborden.

Herkomst

Datering

22-06-1933

Collectie

1271 Dorp en Gemeente Wervershoof

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

816


Gerelateerde thema's

Vrouwenrecht

Trefwoorden

Wervershoof

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen