Westfriesland
Bron

De Verenigde Naties riepen 1975 uit tot jaar van de vrouw. Het belangrijkste doel was de volledige gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen. Daarom moest gekeken worden naar de vrouw in het gezin, de arbeidssituatie, de kerk en de samenleving.

Ook de Bond van Plattelandsvrouwen in Noord-Holland vond het belangrijk om hieraan aandacht te besteden. Daarom bracht de bond een handleiding uit over het jaar van de vrouw die ook in Westfriesland werd verspreid. Deze bron komt uit het archief van de afdeling Berkhout.

In de handleiding is een pagina opgenomen over het belang van meedoen aan het jaar van de vrouw. Er worden redenen genoemd als: vanwege internationale aandacht, om bij te dragen aan begrip en bewustzijn, voor geluk van alle vrouwen en tegen verbrokkeling van ideeën over emancipatie.

Dit jaar was, volgens de handleiding, ook een goede gelegenheid om verder te discussiëren over stellingen als: 'Jongens worden volwassen, meisjes worden vrouw', 'Emancipatie is: vort bruid, het huis uit!' en 'Vader gaat werken, moeder gaat vergaderen'.

Herkomst

Datering

1975

Collectie

1339 Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, afdeling Berkhout

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

36


Gerelateerde thema's

Vrouwenrecht

Trefwoorden

Berkhout

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen