Westfriesland
Bron

In 1930 werd de Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen opgericht. Tijdens de Duitse bezetting verdween deze vrouwenorganisatie. Maar kort na de oorlog kwam de bond terug onder de naam Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, afgekort NBvP. 

De meeste vrouwen op het platteland hadden alleen lager onderwijs gehad. De NBvP bood hun afdelingsavonden, cursussen, excursies en reizen. Dit was een manier voor vrouwen om hun kennis uit te breiden, contact met anderen te maken en zich bewust te worden van de positie van vrouwen in de maatschappij.

In Westfriesland kregen veel dorpen een eigen afdeling van de NBvP. Zo werd de afdeling Hoogkarspel in 1939 opgericht. Deze bron is een boekje dat ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan ervan werd gemaakt. Hoewel in 50 jaar veel was veranderd, draaide de organisatie nog altijd om de vrouw en haar belangen. Inmiddels is de afdeling Hoogkarspel opgeheven. In buurdorp Westwoud is nog wel een afdeling actief.

De huidige naam van de NBvP is Vrouwen van Nu. Met 36.000 leden in 2020 is het de grootste vrouwenorganisatie in Nederland.

 

Herkomst

Datering

1989

Collectie

0084 Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, afdeling Hoogkarspel

Organisatie

Westfries Archief

Nummer

23


Gerelateerde thema's

Vrouwenrecht

Trefwoorden

Hoogkarspel

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen